***
W
ramach rozszerzania diety mojego synka, postanowiłam wypróbować
soczewicę czerwoną i wymyśliłam prosty krem właśnie z dodatkiem tych
dobroczynnych ziarenek. Jedna trzecia składu soczewicy to białko. A poza
tym jest w niej też cenny błonnik, potas, fosfor i żelazo.
Oto moja własna propozycja.
Składniki:
- 1,5 marchewki
- pół szklanki soczewicy czerwonej (wcześniej przepłukać)
- 1 gruby plaster dyni piżmowej (lub zwykłej dyni)
- pół żółtka jaja kurzego (ugotowane na twardo)
- łyżeczka oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub masła
- ok 1 łyżki mięsa (indyk, kura, królik) ugotowanego osobno
Marchew,
dynię i soczewicę ugotować do miękkości. Następnie odlać wodę, dodać
pół żółtka, mięsko, łyżeczkę tłuszczu i wszystko razem zmiksować.
Gotowe!
Mój synek zajadał, aż uszy się trzęsły! ;)
Smacznego, Maluszku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz