poniedziałek, 2 grudnia 2013

Rybka wpływa na wszystko

 
***
Pamiętam takie hasło reklamowe pojawiające się swego czasu w prasie, telewizji, internecie, zachęcające do jedzenia ryb ze względu na ich dobroczynny wpływ. Nie mogę się nie zgodzić. Ryby to jedne z najcenniejszych pokarmów, jakie dała człowiekowi natura.
  Rybie mięso dostarcza witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układów: nerwowego, krwionośnego, hormonalnego, immunologicznego. Dostarcza również witamin A i D oraz białka, które jest potrzebne jako budulec tkanek, głównie mięśni. Tłuste morskie ryby, są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 potrzebnych do rozwoju mózgu, wzmacniania odporności czy łagodzenia stanów zapalnych. Najbogatsze w ten kwas jest mięso łososia, tuńczyka, makreli i śledzia. Dlatego bardzo ważne jest, aby w menu maluszka mięsko ryby pojawiło się najmniej dwa razy w tygodniu. Oto nasze propozycje dań z ryby dla małego brzuszka.

Zupa z dorsza (po 7. miesiącu)
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- pół pomidora
- kawałek białej części pora
- 150 g fileta z dorsza
- 0.5l bulionu
- koperek
- łyżka oliwy
Ziemniaki obierz, pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pora umyj. Wszystkie warzywa pokrój na cząstki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodaj rybę, gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wlej łyżkę oliwy. Delikatnie wyjmij rybę i podziel mięso widelcem, warzywa z bulionem zmiksuj. Dodaj mięso ryby i posiekany koperek.
Niemowlęciu zmiksuj rybę łącznie z warzywami i bulionem.


Delikatne pulpety rybne (po 11. miesiącu)
Składniki:
- 100g fileta z soli lub łososia
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 1 kromka czerstwej bułki
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki bułki tartej
- koperek
- natka pietruszki
- 1-2 łyżeczki masła
Marchew obierz, umyj i ugotuj. Czerstwą bułkę namocz w mleku, a potem odciśnij. Rybę, marchewkę i bułkę zmiel w maszynce. Do masy dodaj jajko, połowę bułki tartej oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Wszystko dokładnie wyrób. Formuj małe pulpety, obtaczaj w bułce tartej i wkładaj do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściłaś masło. Gotuj ok. 15 minut.


Pasta z tuńczyka (po 18. miesiącu)
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ugotowane żółtko
- łodyga selera naciowego
- łyżka majonezu
- kilka gałązek szczypiorku
Tuńczyka odsącz z zalewy. Żółtko rozetrzyj widelcem, połącz z majonezem. Seler drobno pokrój (bądź zetrzyj na tarce, grube oczka), wymieszaj z tuńczykiem i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj majonez z jajkiem, wszystkie składniki starannie wymieszaj. Smaruj pastą pieczywo.


Morszczuk z masłem czosnkowym (po 12. miesiącu)
Składniki:
- 200g morszczuka
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki koperku
- szczypiorek
- pół ząbka czosnku
- sól
- 100g marchewki
- 100g groszku
Koperek i szczypiorek posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z masłem i odrobiną soli. Masło owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, wstaw do lodówki. Po 30 minutach wyjmij rybę, natrzyj masłem czosnkowym. Warzywa oczyść, pokrój, włóż do rondla. Na wierzch ułóż rybę. Zalej wodą tylko tyle, by zakryła warzywa i rybę. Gotuj 20 minut na małym ogniu.

Powyższe przepisy pochodzą z magazynu dla rodziców "Mamo, to ja".
Ciekawe propozycje dań z ryb znajdziesz też TUTAJ.

Smacznego, Maluszku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz