poniedziałek, 2 grudnia 2013

Szpinak dla maluszka *


***
Wcześniej nie byłam fanką szpinaku. Wydawało mi się, że nie da się ugotować z tych zielonych listków niczego, co by przypadło mi do gustu. Do czasu... Do czasu, aż zdecydowałam się na schudnięcie i dietę przed ślubem :) Wtedy poznałam jego smak, polubiłam go i zagościł w mojej kuchni na dobre. Zastanawiałam się, czy będę mogła poczęstować tym warzywem mojego synka... oczywiście z rozwagą.
Szpinak słynie głównie z wyjątkowo wysokiej zawartości żelaza. Niestety jest to grubo przesadzona opinia. Owszem, zawiera ten minerał, ale nie jest to ilość aż tak znacząca. Te niepozorne, zielone listki bardzo bogate są za to w witaminę K i znaczące ilości witamin: C, A, B9, B6, B2 i E, a także w kwas foliowy i Omega 3, wapń i potas.
Ze względu na dużą zawartość chlorofilu działa krwiotwórczo.
Szpinak dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość witaminy C oraz wapnia. Dlaczego?  Ponieważ witamina C wspomaga proces wchłaniania żelaza, natomiast wapń (zawarty m.in. w serach, mleku czy śmietanie) neutralizuje negatywne działanie kwasu szczawiowego, który niestety stanowi jeden ze składników szpinaku. Właśnie z uwagi na zawartość tego kwasu nie zaleca się spożywania szpinaku osobom, u których stwierdzono kamicę szczawianowo-wapniową.
Warto wprowadzić te zielone listki do diety malucha, dlatego przedstawiam kilka przepisów.
***
Krem szpinakowy (wersja najprostsza, którą można podawać już po 6. miesiącu)
Składniki:
- 1 łyżka przetartego szpinaku
- 1/2 pietruszki
- 1/2 marchwi
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
Ziemniak, marchew oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotuj do chwili, gdy będą miękkie. Do jarzyn dodaj przetarty szpinak i wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Kleik rozprowadź w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, dodaj masło lub oliwę i całość zagotuj.
***
Ryba i szpinak czyli kulki łososiowe w sezamie - czy może być zdrowsze połączenie? ;) (po 1. roku życia)
Składniki:
- 100 g upieczonego fileta łososia- 150 g ugotowanych ziemniaków- 75 g uduszonego szpinaku lekko przyprawionego czosnkiem i solą- 1 jajo
- 2 łyżki mąki- ziarno sezamu do panierowania
- oliwa z oliwek do smażenia
Wcześniej upieczonego w folii aluminiowej łososia podzielić na kawałeczki (ja robię go na parze), ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szpinak posiekać. Wymieszać dokładnie, dosmakować. Podzielić na osiem części, panierować w mące, roztrzepanym jaju i sezamie. Smażyć na średnio gorącym oleju.
***
Okrągłe ciasteczka szpinakowe (pyszna przekąska dla malucha po 1. roku życia)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 50 g margaryny bezmlecznej
- 1/3 szklanki wody
- 3 czubate łyżki purée ryżowego z ziemniakami i dynią
- łyżka przegotowanego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- łyżka oleju
Do miski włóż margarynę, dodaj mąkę, wszystko posiekaj nożem. Do wody wsyp purée, rozmieszaj. Dodaj do mąki wymieszanej z margaryną. Wrzuć szpinak. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, przełóż do torebki i włóż do zamrażalnika na 15 minut. Olejem posmaruj średniej wielkości blachę. Wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj z niego małe kawałki o grubości około 1 cm. Formuj ciasteczka, układaj na blasze. Piecz w piekarniku o temperaturze 200°C przez 15 minut.
***
Makaron ze szpinakiem (po 1. roku życia)
Składniki:
- 1/2 szklanki makaronu nitki bądź świderki
- dwie łyżki przetartego szpinaku
- łyżka masła
- 1 jajko
- plaster żółtego sera
 Makaron gotujemy do miękkości. Jajko przygotowujemy na twardo. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy szpinak. Można zetrzeć kawałeczek żółtego sera i całość wymieszać. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane jajko i szpinak. Zamieszać i gotowe :)

To tylko przykładowe wykorzystanie szpinaku w kuchni malucha. Mama może wykazać się kreatywnością i ugotować własną wersję dania, można skorzystać z gotowych przepisów np. na Internecie lub kupić gotowe danie dla dziecka w słoiczku. Wybór jest szeroki, ważne żeby był zdrowy dla dziecka... a szpinak to zdrowie :)

Smacznego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz