***
Wcześniej
nie byłam fanką szpinaku. Wydawało mi się, że nie da się ugotować z
tych zielonych listków niczego, co by przypadło mi do gustu. Do czasu...
Do czasu, aż zdecydowałam się na schudnięcie i dietę przed ślubem :)
Wtedy poznałam jego smak, polubiłam go i zagościł w mojej kuchni na
dobre. Zastanawiałam się, czy będę mogła poczęstować tym warzywem mojego
synka... oczywiście z rozwagą.
Szpinak
słynie głównie z wyjątkowo wysokiej zawartości żelaza. Niestety jest to
grubo przesadzona opinia. Owszem, zawiera ten minerał, ale nie jest to
ilość aż tak znacząca. Te niepozorne, zielone listki bardzo bogate są za
to w witaminę K i znaczące ilości witamin: C, A, B9, B6, B2 i E, a
także w kwas foliowy i Omega 3, wapń i potas.
Ze względu na dużą zawartość chlorofilu działa krwiotwórczo.
Szpinak
dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość
witaminy C oraz wapnia. Dlaczego? Ponieważ witamina C wspomaga proces
wchłaniania żelaza, natomiast wapń (zawarty m.in. w serach, mleku czy
śmietanie) neutralizuje negatywne działanie kwasu szczawiowego, który
niestety stanowi jeden ze składników szpinaku. Właśnie z uwagi na
zawartość tego kwasu nie zaleca się spożywania szpinaku osobom, u
których stwierdzono kamicę szczawianowo-wapniową.
Warto wprowadzić te zielone listki do diety malucha, dlatego przedstawiam kilka przepisów.
***
Krem szpinakowy (wersja najprostsza, którą można podawać już po 6. miesiącu)
Składniki:
- 1 łyżka przetartego szpinaku
- 1/2 pietruszki
- 1/2 marchwi
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
Ziemniak,
marchew oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną
kostkę. Gotuj do chwili, gdy będą miękkie. Do jarzyn dodaj przetarty
szpinak i wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Kleik rozprowadź w
niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, dodaj masło lub oliwę i
całość zagotuj.
***
Ryba i szpinak czyli kulki łososiowe w sezamie - czy może być zdrowsze połączenie? ;) (po 1. roku życia)
Składniki:
-
100 g upieczonego fileta łososia- 150 g ugotowanych ziemniaków- 75 g
uduszonego szpinaku lekko przyprawionego czosnkiem i solą- 1 jajo
- 2 łyżki mąki- ziarno sezamu do panierowania
- 2 łyżki mąki- ziarno sezamu do panierowania
- oliwa z oliwek do smażenia
Wcześniej
upieczonego w folii aluminiowej łososia podzielić na kawałeczki (ja
robię go na parze), ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szpinak
posiekać. Wymieszać dokładnie, dosmakować. Podzielić na osiem części,
panierować w mące, roztrzepanym jaju i sezamie. Smażyć na średnio
gorącym oleju.
***
Okrągłe ciasteczka szpinakowe (pyszna przekąska dla malucha po 1. roku życia)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 50 g margaryny bezmlecznej
- 1/3 szklanki wody
- 3 czubate łyżki purée ryżowego z ziemniakami i dynią
- łyżka przegotowanego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- łyżka oleju
Do
miski włóż margarynę, dodaj mąkę, wszystko posiekaj nożem. Do wody wsyp
purée, rozmieszaj. Dodaj do mąki wymieszanej z margaryną. Wrzuć
szpinak. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, przełóż do torebki i włóż
do zamrażalnika na 15 minut. Olejem posmaruj średniej wielkości blachę.
Wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj z niego małe kawałki o grubości około 1
cm. Formuj ciasteczka, układaj na blasze. Piecz w piekarniku o
temperaturze 200°C przez 15 minut.
***
Makaron ze szpinakiem (po 1. roku życia)
Składniki:
- 1/2 szklanki makaronu nitki bądź świderki
- dwie łyżki przetartego szpinaku
- łyżka masła
- 1 jajko
- plaster żółtego sera
- dwie łyżki przetartego szpinaku
- łyżka masła
- 1 jajko
- plaster żółtego sera
Makaron
gotujemy do miękkości. Jajko przygotowujemy na twardo. Na patelni
rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy szpinak. Można zetrzeć kawałeczek
żółtego sera i całość wymieszać. Makaron przekładamy do miseczki,
dodajemy posiekane jajko i szpinak. Zamieszać i gotowe :)
To
tylko przykładowe wykorzystanie szpinaku w kuchni malucha. Mama może
wykazać się kreatywnością i ugotować własną wersję dania, można
skorzystać z gotowych przepisów np. na Internecie lub kupić gotowe danie
dla dziecka w słoiczku. Wybór jest szeroki, ważne żeby był zdrowy dla
dziecka... a szpinak to zdrowie :)
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz