niedziela, 1 grudnia 2013

Wpis o smaku migdałowym ;)

 
***
Czy słyszeliście kiedyś o mleku migdałowym? Ja usłyszałam o nim dopiero niedawno. Oczywiście pogrzebałam troszkę po internecie w poszukiwaniu cennych informacji na ten temat :) I okazuję się, że jest to strzał w dziesiątkę!

Przede wszystkim (i co jest dla mnie bardzo ważne), mleko to polecane jest  kobietom w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także karmiącym piersią – korzystnie wpływają na laktację. Już piję! :) Jest idealne także dla osób z nietolerancją laktozy - zatem (jeśli Twoje dziecko nie jest uczulone na migdały), możesz śmiało podać mleko migdałowe, które jest świetną alternatywą dla np. mleka krowiego. Inne właściwości tego mleka to:
  • jest produktem bezglutenowym,
  • nie zawiera soi,
  • ma niską zawartość cholesterolu i sodu,
  • jest lekkostrawne,
  • bogate w kwasy tłuszczowe i białko,
  • źródło wapnia, magnezu, cynku, potasu oraz witaminy E.
Co ważne mleko migdałowe może być idealnym substytutem mleka krowiego na przykład. Nadaje się zarówno do spożywania z musli czy płatkami, jako dodatek do kawy i herbaty, do picia jako napój (po dosłodzeniu np. miodem lub brązowym cukrem, a także we wszystkich innych zastosowaniach kulinarnych (Sprawdzone! Idealne np. na domowej roboty budyń dla małego brzdąca).
Oto prosty przepis na mleko migdałowe od mojej koleżanki:
Składniki:
- 200g migdałów (w całości lub płatki migdałowe)
- 900ml wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej

Migdały zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia, wodę odlać i wlać nowej - 900ml przegotowanej lub mineralnej. Wszystko zblendować, a następnie przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami żeby nie było miąższu. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz