***
Czy
słyszeliście kiedyś o mleku migdałowym? Ja usłyszałam o nim dopiero
niedawno. Oczywiście pogrzebałam troszkę po internecie w poszukiwaniu
cennych informacji na ten temat :) I okazuję się, że jest to strzał w
dziesiątkę!
Przede
wszystkim (i co jest dla mnie bardzo ważne), mleko to polecane jest
kobietom w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także karmiącym
piersią – korzystnie wpływają na laktację. Już piję! :) Jest idealne
także dla osób z nietolerancją laktozy - zatem (jeśli Twoje dziecko nie
jest uczulone na migdały), możesz śmiało podać mleko migdałowe, które
jest świetną alternatywą dla np. mleka krowiego. Inne właściwości tego
mleka to:
- jest produktem bezglutenowym,
- nie zawiera soi,
- ma niską zawartość cholesterolu i sodu,
- jest lekkostrawne,
- bogate w kwasy tłuszczowe i białko,
- źródło wapnia, magnezu, cynku, potasu oraz witaminy E.
Co
ważne mleko migdałowe może być idealnym substytutem mleka krowiego na
przykład. Nadaje się zarówno do spożywania z musli czy płatkami, jako
dodatek do kawy i herbaty, do picia jako napój (po dosłodzeniu np.
miodem lub brązowym cukrem, a także we wszystkich innych zastosowaniach
kulinarnych (Sprawdzone! Idealne np. na domowej roboty budyń dla małego
brzdąca).
Oto prosty przepis na mleko migdałowe od mojej koleżanki:
Składniki:
- 200g migdałów (w całości lub płatki migdałowe)
- 900ml wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej
Migdały
zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia, wodę odlać i wlać
nowej - 900ml przegotowanej lub mineralnej. Wszystko zblendować, a
następnie przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami żeby nie było
miąższu. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz